Porsche Macan Forum banner

PCM 4.0(2017) zastępuje PCM 3.1(2015)

25K views 19 replies 12 participants last post by  officinae3d  
#1 ·
Z czystej ciekawości, czy to wykonalne, czy to ta sama wtyczka i czy może to być problem z procesorem? Nienawidzę PCM w moim turbo z 2015 roku. Myślę też o Apple CarPlay, ale tylko wtedy, gdy może łączyć się przez Bluetooth zaraz po wejściu do samochodu, nie chcę się za każdym razem fizycznie łączyć.

#3 ·
Kiedy mój 3.1 PCM musiał zostać wymieniony (w ramach gwarancji), zadałem dealerowi to samo pytanie i powiedziałem im, że zapłacę za dodatkowy koszt. Kierownik serwisu odpowiedział, że nie jest to możliwe ze względu na problem z kompatybilnością. Podejrzewam, że po prostu nie chcieli zawracać sobie głowy badaniem, jak to zrobić.

Jestem zaskoczony, że do tej pory żadna przedsiębiorcza firma z rynku wtórnego nie opracowała modyfikacji, aby to osiągnąć.

#4 ·
Jestem zaskoczony, że do tej pory jakaś przedsiębiorcza firma z rynku wtórnego nie wymyśliła jakiejś modyfikacji, aby to osiągnąć.
Istnieje chińska płyta z rynku wtórnego, aby uzyskać airplay lub android auto na 3.1, która jest instalowana wewnątrz jednostki PCM. Ale nie ma większego ekranu/innego interfejsu użytkownika 4.0 (lub Connect itp.)

#11 ·
Kupiłem urządzenie od Nicka i zleciłem jego instalację w moim 16S. Działa bardzo dobrze, a rozdzielczość ekranu jest doskonała. Jeśli zapytasz, wyśle Ci link do pliku PDF z instrukcją instalacji Macan, który przygotował i który doskonale opisuje instalację. Polecam jednak dobrego instalatora. Mogę zaświadczyć o tym, jak dostępny jest Nick, aby odpowiedzieć na wszelkie pytania, które możesz mieć Ty lub Twój instalator, zarówno podczas, jak i po instalacji (właśnie zaktualizowałem oprogramowanie na moim urządzeniu). Jest też film na YouTube nakręcony przez Anglika, który kupił urządzenie od Nicka i zainstalował je sam w Macanie - jeśli dobrze pamiętam.

#12 ·
Śmieszne - Nie sądzę, żeby PCM 4.0 było czymś, o czym warto pisać. Właściwie wolę 3.1.

Jedyny powód, dla którego lubię 4.0, to konkretnie to, żeby moja żona mogła korzystać z CarPlay. I to nawet nie dlatego, że uważam, że CarPlay jest takie wspaniałe... ale dlatego, że ONA NIGDY. NIE ŁADUJE. SWOJEGO TELEFONU. Używanie CarPlay w jej nowym Macanie w pewnym sensie zmusi ją do okazjonalnego ładowania telefonu!

#14 ·
Po prostu wsuwam telefon do stacji ładującej ibolt iphone i to wszystko. Zajmuje 3 sekundy. Jeśli chodzi o carplay, naprawdę uważam, że jest to pomoc dla kierowców. Żadnego grzebania przy iphonie, gdziekolwiek jest zamontowany i o wiele łatwiej jest szybko skupić się na większym wyświetlaczu pcm. Na zdrowie.

#16 ·
Czy jest szansa na uaktualnienie z Android Auto? Nie mam iPhone'a i chciałbym AA w moim MS z 2015 roku
Dostałem e-maila z informacją, że można zamówić. Będziesz musiał wysłać e-mail do Nicka. Cena wynosi 425 GBP bez VAT i kosztów wysyłki. Kamera cofania kosztuje 35 GBP bez VAT i kosztów wysyłki.

#19 · (Edited)
Cześć wszystkim, czy można zainstalować nową jednostkę centralną PCM 4.1 w moim Porsche Macan S z 2015 roku?
Czy okablowanie działa? Czy oprogramowanie będzie działać?
Możliwe? Tak. Łatwe? Nie.

Nie ma jeszcze adaptera, więc trzeba znaleźć schematy okablowania i odpowiednio przylutować przewody. I wgrać oprogramowanie PCM4, aby pasowało do numeru VIN pojazdu. I wgrać oprogramowanie deski rozdzielczej, aby móc komunikować się z PCM4.

Główne złącze jest fizycznie takie samo, ale niektóre piny zostały zamienione:
Image

Ten gość to zrobił (w Cayenne, ta sama generacja i ta sama technologia co wczesny Macan), mówi, że może sprzedawać zestawy z adapterem lub/i wstępnie wgranym PCM4: