Pomyślnie zainstalowałem Tekonsha 119251 ZCI w moim Macan S z 2016 roku.
Oto schemat okablowania tylnej lampy znaleziony za tylnym panelem bagażnika:
Oto złącze
Oba lewe i prawe panele bagażnika można łatwo usunąć, pociągając w górę w obszarze uchwytu. Zdejmij zarówno prawy, jak i lewy panel. Podłączyłem lewy kierunkowskaz, światło tylne i czujniki hamulca do czarnych przewodów biegnących od strony żeńskiego złącza do tylnego światła. NIE MA POTRZEBY ROZBIERAĆ ZŁĄCZA, JEŚLI NIE JESTEŚCIE CIEKAWI. ZOSTAWILBYM TO W SPOKOJU. Czarne przewody biegną do światła. Kolorowe przewody znajdują się po stronie wtyczki męskiej. Dopasuj kolorowy przewód do przeciwległego czarnego przewodu, podłącz czujnik i gotowe. Przewody biegnące do światła mają około 16 gauge. Użyłem kawałka drutu 12 gauge o długości 1 1/2", aby utrzymać drut 16 gauge w kanale czujnika, gdzie leży drut. Czujnik prawego kierunkowskazu jest podłączony w tej samej sekwencji przewodów (#2) co lewe złącze pokazane powyżej. Trzy czujniki (stop, światło tylne, lewy kierunkowskaz) są podłączone do przewodów lewego światła tylnego i tylko jeden (prawy kierunkowskaz) do przewodów prawego światła tylnego. Jeden czujnik ze strzałką pokazaną w załączniku jest pokazany na powyższym zdjęciu.
Podłączenie przewodu zasilającego ZCI do akumulatora pod kołem zapasowym jest dość proste. Na złączu bieguna dodatniego znajduje się wystający gwintowany kołek z wystarczającą ilością gwintów, aby podłączyć czarny przewód zasilający. Nie ma potrzeby odłączania kabla akumulatora, aby podłączyć zasilanie do skrzynki ZCI. Podłączyłem biały przewód (uziemienie) do lewego tylnego błotnika za panelem bagażnika do samotnej śruby, która wyglądała na użyteczną. Teraz służy celowi.
Gdybym znał sekwencję przewodów tylnej lampy przed rozpoczęciem pracy, spędziłbym na tej pracy co najwyżej 1 godzinę. Rozciągnąłem to do ponad 4 godzin, szukając odpowiedniej sekwencji przewodów, sprawdzając i ponownie sprawdzając oraz szukając miejsca, w którym mam podłączyć przewód zasilający.
Postępuj zgodnie z instrukcjami włączania zasilania, tj. upewnij się, że bezpiecznik 15-amperowy nie jest włożony do uchwytu bezpiecznika, dopóki zasilanie nie zostanie włączone i po upewnieniu się, że przełącznik świateł jest wyłączony. Włóż bezpiecznik, a następnie przetestuj kierunkowskazy, światła i hamulce przez około 5 sekund, aby nauczyć skrzynkę ZCI konfiguracji przewodów.
Gotowe i gotowe do holowania ze światłami!