Robisz dobry przypadek, ale jeśli masz rację, to rejestracja akumulatora jest po prostu oszustwem ze strony Porsche i kilku innych producentów, tylko po to, by wyciągnąć więcej $ od klientów, którzy potrzebują, aby dealer wymienił ich akumulatory, aby dealer mógł zarejestrować nowy akumulator.
Zatem, czy osobiście wymieniłeś akumulator Porsche i go nie zarejestrowałeś?
Jeśli tak, jak stary był stary akumulator i jak długo miałeś nowy, niezarejestrowany akumulator w samochodzie?
FWIW, mój stary akumulator Macan rutynowo pokazywał system V na MFD od połowy do wysokich 14s.
Zaraz po zainstalowaniu i zarejestrowaniu nowego akumulatora rutynowo pokazywał niskie 13s.
Jednak mój nowy akumulator (wyprodukowany przez Clarios, producenta OEM Varta) miał 95Ah i 900 CCA.
OEM Varta miał 92 Ah, 850 A EN. (EN ≠ CCA.)
IDK, co byłoby systemem V na MFD, gdybym NIE zarejestrował nowego akumulatora.
Chociaż uważam, że Porsche nie jest do końca dobrze nastawione, nie uważam, aby rejestracja akumulatora była oszustwem per se. A przynajmniej nie całkowitym oszustwem.
Po pierwsze, Porsche kieruje nas do rejestracji nowych akumulatorów. JEDNAK nigdzie nie czytałem, aby Porsche ostrzegało przed uszkodzeniem akumulatora lub alternatora spowodowanym jego niezarejestrowaniem. Skupiając się teraz z powrotem, gdzie czytałeś, że
Posrche wydało to ostrzeżenie? Czy ktoś widział takie ostrzeżenie
od Porsche? Kto zaobserwował uszkodzenie nowego akumulatora lub alternatora? Ktokolwiek? Bez żadnego z nich sugeruję, żebyśmy przestali wydawać te ostrzeżenia.
Zatem, jaki jest powód wymogu rejestracji? Z doświadczenia wiemy, że:
a) Rejestracja ułatwia technikowi sprawdzenie, kiedy akumulator został wymieniony, jego numer seryjny, typ i parametry znamionowe bez patrzenia na sam akumulator. (Niezbyt duża korzyść dla właściciela.)
b) Jeśli typ akumulatora zostanie zmieniony (np. AGM na zalany kwasowo-ołowiowy), wówczas może być przydatne dla BMS, aby o tym wiedzieć, ponieważ idealne napięcia ładowania dla różnych typów akumulatorów mogą się różnić, a BMS prawdopodobnie nie będzie w stanie wykryć zmiany. To samo może dotyczyć instalacji większych lub mniejszych akumulatorów niż standardowe, ponieważ zwiększona lub zmniejszona reakcja na ładowanie może zostać błędnie zinterpretowana przez BMS jako problem.
c) Zainstalowanie nowego akumulatora i jego zarejestrowanie nie spowoduje automatycznego przywrócenia funkcji, które BMS wyłączył z powodu wcześniejszego złego stanu akumulatora. Spośród tych systemów, funkcja Auto Stop-Start jest najczęściej wyłączanym systemem. Zauważyłem również sporadyczne problemy z czujnikiem odległości używanym przez tempomat i awaryjne hamowanie kolizyjne. Ten fakt jest interesujący. Kiedy wymieniłem akumulator na fabrycznie nowy, w pełni naładowany, a następnie go zarejestrowałem, Auto Stop-Start
nadal nie działał. Byłem tym naprawdę zaniepokojony. Co się stało, to to, że samochód natychmiast wyrzucił błąd, kierując mnie do jazdy samochodem po jego pierwszym uruchomieniu. Po krótkiej przejażdżce Auto Stop-Start zaczął ponownie działać. I mój czujnik odległości nigdy więcej nie działał nieprawidłowo od czasu nowego akumulatora. Moje wyjaśnienie jest takie, że BMS wiedział, że coś się zmieniło z powodu rejestracji, ale nie potraktował informacji o rejestracji dosłownie. Zamiast tego chciał nowych danych, na których oparłby swój schemat ładowania. Jazda samochodem dostarczyła tych nowych danych. Inny użytkownik opisał ładowanie akumulatora po rejestracji i nie otrzymał błędu. Myślę, że tak się dzieje, ponieważ BMS był w stanie zebrać dane dotyczące reakcji nowego akumulatora na ładowanie, których potrzebował, bez jazdy.
Moja teoria robocza jest taka, że BMS stale zbiera dane, ale nie reaguje natychmiast na nowe dane. Rejestracja nowego akumulatora usuwa stare dane. To przyspiesza adaptację do nowego. Jednak dopóki nowy akumulator nie zostanie naładowany (przez jazdę lub na ładowarce), nic się nie zmienia. BMS potrzebuje nowych danych, BMS musi zdecydować, jak się zachowywać. Teoretycznie można było wymienić stary akumulator na wadliwy, więc chce zbierać i analizować dane z nowym, zanim zmieni swoje zachowanie i zanim ponownie aktywuje systemy. Niezarejestrowanie nowego akumulatora po prostu pozwala starym danym przetrwać przez chwilę, aż zachowanie nowego akumulatora będzie mogło wygenerować nowe dane, które następnie zostaną zintegrowane z zachowaniem BMS. W międzyczasie nic szokującego się nie dzieje. Nie ma faktów sugerujących, że BMS przeładuje nowy akumulator. Aktywacja systemu może zająć trochę więcej czasu, ponieważ BMS czeka, aż zbierze wystarczającą ilość danych, aby „przekonać się”, że obecny akumulator jest w stanie je uruchomić.
d) W tym miejscu Porsche jest podejrzane. Zaprojektowali ten wspaniały i bardzo wydajny system BMS. Ale ten sam system NIGDY nie ostrzega kierowcy, że stan akumulatora nie jest dobry lub że systemy są wyłączane, pomimo tego, że ma dostęp do tych samych danych, które zbieramy, gdy używamy samodzielnego analizatora akumulatorów do określania stanu akumulatora (rezystancja wewnętrzna itp.). Dlaczego tak jest? Dlaczego BMS zaczyna wyłączać systemy, nie ostrzegając kierowcy o problemie, który to powoduje? Wyrzuci kilka błędów, ale nie dotyczących Auto Stop/Start i nie dotyczących akumulatora. Jestem co do tego dość cyniczny. Myślę, że Porsche uważa, że jeśli właściciele zostaną powiadomieni o problemie z akumulatorem, niektórzy mogą spróbować wymienić akumulator samodzielnie, tak jak ja zrobiłem to za <$175. Porsche woli, żebyś zabrał swój samochód do dealera i narzekał na systemy, które zostały wyłączone. Kiedy już tam jesteś, podoba im się, że dealer zdiagnozuje problem i zaoferuje Ci akumulator za 1000 $ (z rejestracją). Kiedy już jesteś u dealera, liczą na to, że poddasz się nadużyciom, które otrzymasz, zamiast odejść, tak jak ja zrobiłem to wiele lat temu.
e) Jeśli dealer wykona pracę, naładuje akumulator lub poprowadzi samochód, zanim zostanie on zwrócony Tobie. Spowoduje to przywrócenie wyłączonych systemów. I to pozwala im twierdzić, że wykonali pracę, aby te rzeczy ponownie działały, lub po prostu uzasadnić opłatę za akumulator w wysokości 1000 $. Za 1000 $ zasługujesz na coś, co możesz zaobserwować. Nowy akumulator, bez żadnych innych zmian w zachowaniu samochodu, po prostu nie sprawia takiego wrażenia... jeśli oszustwo może naprawdę dobrze wyglądać.