Krzywa charakterystyki temperatury płynu chłodzącego
Zmodyfikowałem krzywą charakterystyki temperatury płynu chłodzącego w moim Macanie kilka miesięcy temu (może rok temu) i właśnie zrobiłem to samo w moim Caymanie. Ciekawe jest, jak Porsche modyfikuje rzeczywiste wartości, które widzisz, prawdopodobnie po to, aby zmniejszyć zmienność na wyświetlaczu i uniknąć niepotrzebnych telefonów od klientów, którzy nie wiedzą, co się dzieje. Ale muszę myśleć, że dla 718 lub 911 posiadanie zmodyfikowanych wartości temperatury na wyświetlaczu jest całkowicie zbędne. Nie byłem zaskoczony, widząc to w moim Macanie, dobrze, po prostu to zmodyfikowałem.
Lokalizacja wartości krzywej charakterystyki jest tutaj...
Zestaw wskaźników: Krzywa charakterystyki temperatury płynu chłodzącego
Zobaczysz wszystkie rzeczywiste i wyświetlane wartości (8 dla każdego). Zobacz tabelę poniżej (w °C):
Narysowałem tę tabelę, pokazaną poniżej, abyś mógł zobaczyć zachowanie.
Jeśli podążasz za zieloną linią (wyświetlane wartości w klastrze), istnieje długi okres czasu, w którym zobaczysz stałą temperaturę, podczas gdy w rzeczywistości temperatura jest wyższa. Następnie, po wyjściu z tego zakresu, gwałtownie wzrośnie, aby nadrobić rzeczywistą wartość temperatury (linia niebieska)... może to nie dać zbyt wiele czasu reakcji, jeśli Twój samochód się przegrzewa. Ta pomarańczowa strefa to to, na co musisz zwrócić uwagę.
Krzywa ta została zaprojektowana tak, aby temperatura pozostawała stała podczas normalnej pracy, ale w rzeczywistości wprowadzi histerezę w wyświetlanych wartościach.
Wyświetlanie rzeczywistych wartości temperatury ma sens.
Aby wyświetlić rzeczywiste wartości w zestawie wskaźników, skopiuj odpowiednią wartość X do wartości Y.
Zalecam najpierw zapisanie wszystkich wartości (aby mieć je jako kopię zapasową), a następnie zmianę wszystkich wartości Y.
Zmieniłem również zakres wykresu słupkowego, aby wyświetlać pełny zakres temperatur, zaczynając od 36°C... domyślnie 60°C.
Kod:
Zestaw wskaźników: Ustawienia wykresu słupkowego: Ustawienia wykresu słupkowego-temperatura płynu chłodzącego start wykresu słupkowego = 36 {domyślnie = 60}