Porsche Macan Forum banner
381 - 400 of 558 Posts
Mieszkam na małym wzgórzu i ma to duży wpływ na spalanie. Około 14,5, gdy trzeba regularnie jeździć w górę i w dół. Na płaskich drogach wzrasta do 18,5 lub lepiej. Średnio 21-23 na autostradzie w zależności od pogody i ruchu.
Sekretem, gdy mieszkasz na małym wzgórzu, jest od czasu do czasu zjeżdżanie w dół. To podniesie twoje spalanie.:D

Właśnie wróciłem z Road Trip, Vancouver do Edmonton.
W drodze powrotnej średnio 10,7 l/100 km i 103 km/h. To była średnia z tankowania, a nie z wyświetlacza.
To dotyczy modelu 2015 S.
Zatem 26,4 MPG kanadyjskie lub około 22 mpg US gallons
Całkiem pod wrażeniem.

Macan S wciąż w okresie docierania. Średnio około 9,2 l/100 km w połączeniu z jazdą na dystansie ponad 600 km. Zazwyczaj 95 km/h na dwupasmowej autostradzie z licznymi zdarzeniami "przyspieszania w celu wyprzedzania" :D 80-130 na bardzo krótkich dystansach.

Zrobiłem kilka wycieczek do VT z Boston MetroWest - bardzo pagórkowato w MA, a jeszcze bardziej w VT. Użyłem tempomatu z włączonym automatycznym startem/stopem. Na zjazdach wyłączałem tempomat i wrzucałem wyższy bieg, pozwalając na przejście na luz. Średnio 25+ MPG w obie strony.

W jednym odcinku - z Ludlow, VT (Mt. Okemo) do trasy 91, średnia wyniosła 27+ MPG, ponieważ nie było tak pagórkowato - i to obejmowało kilka sprintów z udziałem wielu samochodów. Zbyt wiele osób na krętych drogach, które najwyraźniej mają doświadczenie tylko w jeździe po autostradach międzystanowych - brak wiedzy/doświadczenia w wyprzedzaniu samochodów na dwupasmowych drogach stanowych, co tworzy 'parady'.

Przechodzi od nikogo, kto chce/odważa się wyprzedzać, do nikogo, kto może wyprzedzać - ponieważ kolejka samochodów staje się zbyt długa i wszyscy jadą stłoczeni. Krótkie strefy wyprzedzania wymagają skupienia i ścisłego przestrzegania taktyki,

:)

Mam mojego Macana S z 2018 roku od miesiąca. Czytam to forum od czasu przed złożeniem zamówienia. Wiem, że automatyczny start/stop jest tematem rozmów. W moim 2018 roku, jeśli go wyłączę, pozostaje wyłączony, dopóki go ponownie nie włączę. Nawet po wyłączeniu i włączeniu samochodu. Nie widziałem, żeby ktoś inny to zamieścił. Większość mówi, że muszą go wyłączać za każdym razem.

Macan S Diesel, nieco ponad 16 000 km do tej pory
średnio 8,5 l/100 km na wyświetlaczu PCM (około 28 mpg US)
średnio 8,8 l/100 km obliczone na podstawie przejechanych km/zatankowanych litrów (około 27 mpg US)
głównie jazda po mieście z okazjonalnymi podróżami na dłuższe dystanse.

Zużycie może spaść do śmiesznych 6 l/100 km podczas podróży w płynnym, ale wolniejszym ruchu na autostradzie (39 mpg US)

Mam Macana S od około dwóch miesięcy. Od poniedziałku do piątku pokonuję 13 mil w obie strony do pracy. Ruch stop-and-go (który zajmuje około 1 godziny). W weekendy głównie jazda lokalna, ale o wiele płynniejszy ruch i może 20 mil autostrady. Średnio spala 13 mpg. Funkcja Stop/Go wyłączona.

Wysłane z mojego iPhone'a za pomocą Tapatalk

Hypermiling?

Kiedy byłem w Atlancie w PEC, nasz Porsche Pro wspomniał, że niektórym osobom udało się osiągnąć znaczący wzrost mpg dzięki hypermilingowi? Nie interesują mnie jazdy po mieście ani na krętej górskiej drodze o nachyleniu 25%, na której mieszkamy (absolutna frajda z jazdy!) ... ale na długie podróże. I nie chcę używać Auto Stop, co nie może być dobre dla turbosprężarek. Zastanawiam się, jakie najlepsze mpg osiągnął ktoś na tym forum z Macanem S? I jakie wskazówki dotyczące hypermilingu możesz dać, aby to osiągnąć?

• Like
Reactions: Got F?
Należy pamiętać, że większość osób, które mówią Ci, jaki jest ich MPG, używa tego, co mówi im ekran PCM &

To.Jest.Błędne.

LOL.

Jedynym sposobem, aby się dowiedzieć, jest proste obliczenie ołówkiem i papierem, którego większość osób nie potrafi lub nie chce wykonać.

Zobacz wątki MPG.
Excel działa jeszcze lepiej niż ołówek i papier. Śledzę rzeczywisty i szacowany przez PCM przebieg zarówno dla Cayenne, jak i Macana od 7 miesięcy. Jeśli narysujesz wykres rzeczywistych i szacowanych wartości, oba samochody znajdą się na tej samej linii trendu. Szacunek PCM jest średnio o 1,1 mpg wyższy niż rzeczywisty w Macanie i o 1,0 mpg wyższy w Cayenne - tj. odczytuje 1 mpg za wysoko.

Odchylenie standardowe wariacji szacunkowej-rzeczywistej wynosi około 0,3. Oznacza to, że PCM odczytuje od 0 do 2 mpg wyżej dla każdego konkretnego zbiornika. Część różnicy dla jednego zbiornika jest związana z tym, kiedy pompa wyłącza się za każdym razem (i jak dokładnie mierzy gaz). Innymi słowy, istnieje również pewna niedokładność w „rzeczywistym” mpg.

Ale jeszcze raz, Twój PCM odczytuje 1 mpg wyżej niż to, co czuje Twój portfel na dłuższą metę. To wszystko, co musisz wiedzieć, gdy na to spojrzysz. Ciesz się jazdą! Świetne samochody.

18 S właśnie przekracza 600 mil. Jak dotąd 21,9 obliczone ręcznie na podstawie przebiegu i galonów. To 75% autostrady i 25% dróg wiejskich. Mój inny Macan (podstawowy) miał średnią 24 na ponad 22 000 przejechanych mil.

...Szacunkowe zużycie paliwa PCM jest średnio o 1,1 mpg wyższe niż rzeczywiste w Macanie...
...PCM wskazuje o około 1 mpg więcej niż w rzeczywistości...
Śledzę MPG we wszystkich moich samochodach przy każdym tankowaniu. Zawsze to robiłem. Łatwe. Jest bardzo spójne, od tankowania do tankowania, z wyjątkiem sytuacji, gdy mam dużo mil autostradowych, wtedy moje MPG, co zrozumiałe, znacznie wzrasta. Zazwyczaj korzystam z tej samej stacji benzynowej (QT), ale nie z tego samego dystrybutora. Staram się stosować tę samą technikę, gdy dystrybutor się wyłącza. Nie chcę przepełniać/rozlewać i nie chcę napełniać poniżej stanu i mieć ⅞ pełnego baku. To nie jest trudne.

Mój komputer Macan zawsze ma 2-3 MPG wyższe niż dokładne. Nie 1.0, nie 1.1.

Średnio osiągam 17-19 MPG w świecie fantazji PCM, podczas jazdy po mieście.
W rzeczywistym świecie jest to faktycznie 15-16. Czasami ~ 14, jeśli jeżdżę agresywnie. ;)

MPG musi być przynajmniej JAKIMŚ zainteresowaniem dla właścicieli Macan, w oparciu o ogromną liczbę wyświetleń tego wątku!

Niesamowity samochód do jazdy, cokolwiek, MPG!

Jeśli mówisz o mieście, to niedaleko od około 17 mpg, które osiągam z naszym Turrbo....i w większości przypadków nie forsuję samochodu w mieście.

381 - 400 of 558 Posts